انباشت آب، زیر برج 32 طبقه!

ساخت وبلاگ

بعد از هتل 5 ستاره و زمين رو به روي فرمانداري اين بار آب از یک پروژه ساختمانی در خیابان دانشگاه بيرون زد انباشت آب، زیر برج 32 طبقه!

از بالا که نگاهش می‌کنی مثل دره‌اي است كه دریاچه کوچکی را درون خود جای داده باشد؛ درياچه‌اي كه در دل خود، جزیره كوچكي از خاك نيز دارد و تمام دسترسي به اين درياچه نيز در بالابر كوچكي خلاصه شده كه اطمينان زيادي هم به سوار شدن بر روي آن نيست!

آب داخلش زیر نور خورشید برق می‌زند؛ اما رنگ سبزش نشان از ماندگاری طولانی مدتش دارد!
دو طرفش را ساختمان‌ها پوشانده‌اند و از دو جهت دیگر مشرف به خیابان است. گذشته از دیوارهای بلندی که از همه جهت آن را به محاصره خود درآورده‌اند، دور تا دورش را در ارتفاع خیلی بالاتر از آب، نرده‌های زرد رنگ گذاشته اند برای جلوگیری از هرگونه اتفاق ناگوار.
این آب با این حجم و وسعت زمینی که آن را دربر گرفته، نه قرار است مکان تفریحی شود و نه قرار است ساحلی برای آن بزنند. تمامش آبی است که در اثر اجرای یک پروژه بعد از 23 متر گودبرداری از دل زمین بیرون زده است.
شرح ماجرا
از چند سال گذشته در محدوده خیابان دانشگاه مشهد در مجاورت برج آلتون پروژه‌‌ای 32 طبقه که در جایگاه خودش سرمایه‌ای منحصر به فرد برای مشهد محسوب می‌شود به همت یک سرمایه‌گذار آغاز شد که در همان مراحل اولیه متاسفانه به دلیل مشکل بالاآمدگی آب‌های زیرزمینی مراحل ساخت و ساز متوقف شد.
حالا 10ماه از اولین روزهایی که آب از زیرزمین اين پروژه 32طبقه جوشيد مي‌گذرد و بعد از گذشت این مدت امروز این پروژه بزرگ تبدیل به دریاچه‌اي كوچك شده است. بر اساس شواهد، بخشی از آب اين گودال به کال قره‌خان می‌ریزد و از سوی دیگر تانکرهای آبیاری فضای سبز مشهد هر روز از آن استفاده مي‌كنند.
می‌گویند قبل از اینکه آب زیرزمینی مشهد از این محدوده خارج شود، زیرسازی‌ها در آن به انجام رسیده و تمام شده؛ اما با بالا آمدن آب همه طراحی‌ها و برنامه‌ریزی‌ها نقش بر آب شده است!
البته ناگفته نماند که این وضعیت و بالاآمدگی آب‌های زیرزمینی مشهد در این چند ساله برخی پروژه‌های بزرگ این شهر را غافلگیر کرده است، تا جایی که در حال حاضر پروژه هتل پنج ستاره نرگس2، پروژه بهار، پروژه رو به روی فرمانداری و همین پروژه 32 طبقه خیابان دانشگاه درگیر آن هستند.
این وضعیت آب افتادگی در پروژه‌های شهری که در چند وقت گذشته به وجود آمده است و هر روز برای یک پروژه جدید تکرار می‌شود، طراحی‌های عجيب مهندسان را نشان می‌دهد که به دور از تحقیقات دقیق و مکانیکی خاک، دست به کارهایی بزرگ می‌زنند!
بعد از آگاه شدن از ماجرا به دنبال گلایه همسایگان این پروژه 32طبقه به سراغ نگهبان پروژه رفتیم که او از دادن هرگونه اطلاعات خودداری کرد و به دنبال درخواست ما مبنی بر اینکه شماره مهندس پروژه را در اختیارمان قرار دهد، در را به رویمان بست. ‌
گلایه‌ها و آنچه همسایگان می‌گویند
بعد از خوردن به درهای بسته برای پیگیری به سراغ اهالی محل و کسانی که در مجاورت این پروژه بزرگ زندگی می‌کنند، رفتیم، گلایه هایی که البته کم هم نبود. یکی از ساکنان خانه‌ای مشرف به این گودال پر از آب در گفتگو با خبرنگار ما می‌گوید: حدود 13 ماه است که آب در این پروژه بعد از گودبرداری جمع شده و آن را به استخر بزرگی تبدیل کرده است و بر اثر آن سال گذشته دیوار ساختمان محل کارم که در مجاورت این آب قرار دارد ترک برداشت.
احمد غلامپور با اشاره به بلاتکلیف بودن پروژه‌ای که بخش اعظم آن را آب فراگرفته است، تصریح می‌کند: قبل از اینکه آب‌های زیرزمینی به این صورت از کف گودال حفر شده خارج شود، این محدوده را زیرسازی و بتن‌ریزی کرده‌اند، اما از آنجایی که در آن از سیمان غیرآبی استفاده شده است، نمی‌توان تضمینی در نفوذ آب به سایر مکان‌ها داشت؛ از این رو ساختمان‌های ما در خطر قرار دارند.
وی با بیان اینکه همه این پروژه را رها کرده ا‌ند، می‌افزاید: این پروژه، سازه نگهبان ندارد و احتمال رانش در آن زیاد است و با مدیر پروژه هم که صحبت می‌کنیم فقط می‌گوید می‌سازیم.
البته غلامپور به سایر مشکلاتی که آب جمع شده در این گودال 23 متری برای اهالی به وجود آورده نیز اشاره کرده و می‌گوید: یکی از مشکلات آن اثرات مخرب زیست محیطی این آب راکد است که بارها به مدیر پروژه و ... شکایت کرده‌ایم؛ اما کسی پاسخ‌گو نیست و در حال حاضر هم با گرم شدن هوا و ساکن بودن این آب که دیگر رنگش هم سبز شده است تجمع حشرات موذی به اوج خود رسیده تا جایی که حتی برای چند لحظه هم نمی‌توانیم در و پنجره‌ها را باز کنیم!
وی که خود دکترای طراحی شهری و مهندس در شهرسازی دارد، می گوید: اگر آب برای یک زمان طولانی در محلی جمع شود زمان زیادی هم لازم دارد تا رطوبت آن بعد از خارج شدن آب از بین رود و از آنجایی که نور خورشید هم به طور مستقیم و طولانی‌مدت به این محل نمی‌رسد، حداقل 10 سال زمان لازم است تا رطوبت این محل خشک و آماده اجرای پروژه شود. به گفته وی از آنجایی که در این محل قرار است برجی 8 الی 10 طبقه بزرگ‌تر از برج آلتون ساخته شود با توجه به رطوبتی که به این محل وارد شده و بتنی که تاکنون بعد از چند ماه مطمئنا پوسیده است امکان نشست زمین زیاد می‌باشد.
غلامپور، انگشت انتقاد خود را به سمت نظام مهندسی نیز نشانه گرفته و می‌گوید: مهندس ناظر هر پروژه‌ای از مهندسان نظام مهندسی است و از این جهت باید نظام مهندسی برای این معضلی که پیش آمده و خطراتی که ساختمان‌های اطراف را تهدید می‌کند، جوابگو باشد.
مشکل اصلی نشات گرفته از سد دوستی است
وقتی به سراغ مسئولان مربوطه می‌رویم هیچ یک حاضر به پاسخ‌گویی در این خصوص و معضل به وجود آمده نمی‌شوند و در نهایت یکی از کارشناسان که در گذشته در این پروژه حضور داشته است، می‌گوید: در مشهد یک لایه رس در سطح 24 و 25 متری زیرزمین وجود دارد که ضخامت زیاد آن موجب شده لایه ای نفوذ ناپذیر در مقابل آب ایجاد گردد و عمق آب این محل 27 متر برآورد شده است. بر همین اساس گودبرداری تا عمق 23 متری برای احداث این پروژه 32 متری صورت گرفته است.
وی که تمایلی به عنوان شدن نامش ندارد، برای اینکه کوتاهی مهندسان ناظر این پروژه را از واقعه رخ  داده کم‌رنگ کند، تصریح می‌کند: در آغاز پروژه، مطالعات زیادی از خاک این مکان به عمل آمد و از آنجایی که قرار بود پنج طبقه در زیرزمین برای پارکینگ احداث گردد به همین دلیل در سال 88 و 90 مطالعات خاک در سطح وسیع صورت گرفت که نتایج هر دو مورد آزمایش یکسان و بدون هیچ نشانه‌ای از بالاآمدگی آب بود و همه نتایج نشان از این می‌داد که تا آب‌های زیرزمینی فاصله است.
به هر حال باید یک پاسخ برای این آب گرفتگی پروژه‌ای که از آن به عنوان یکی از بزرگ‌ترین طرح‌ها در مشهد یاد می‌شود وجود داشته باشد. اتفاقا این کارشناس در امور ساخت‌وساز هم به همین موضوع معتقد است و پاسخش را هم دارد. او می‌گوید: بیشتر مسائل به احداث سددوستی و تاثیرات دراز مدت آن بر مشهد بر می‌گردد؛ زیرا از زمانی که سد دوستی احداث و برای تامین آب به این شهر وصل شد در نتیجه آن تعدادی از پمپ‌های مشهد بسته شد و حجم آب خروجی کاهش یافت تا اینکه نتیجه آن بالا آمدن روان آب‌ها و ایجاد مشکل در پروژه‌ها شد.
به گفته وی از سال91 تاثیر آب سد دوستی ظاهر شده و این بالاآمدگی رخ داده است که کسی همچنین نتیجه ای را حدس نمی‌زد.
وی می‌افزاید: اگر این بالاآمدگی آب‌های زیرزمینی تداوم یابد و به 15 متر برسد بسیاری از پروژه‌های شهری مشهد را با مشکل مواجه خواهد کرد. اما واقعا مردم و همسایگان این پروژه که ساختمان‌های و سلامتیشان در خطر است چه کنند؟ این کارشناس در پاسخ به این سؤال هم مفصلا توضیح می‌دهد و می‌گوید: اگر تاکنون اجرای این پروژه با این آب افتادگی طولانی شده است به دلیل تغییر و تحولات در مالکیت‌های پروژه بوده است و آن‌گونه که من شنیده‌ام در حال حاضر مشاور در حال بررسی است و امیدوارم به‌زودی ساخت آن آغاز شود.
فرماندار: مسئول نیستم؛ اما پیگیري مي‌كنم
در همین رابطه وقتی از فرماندار می‌خواهیم حداقل او به داد همسایگان این پروژه بزرگ برسد، او می‌گوید: ابتدا از اینکه آب‌های زیرزمینی مشهد بالا آمده است، خوشحالم؛ چراکه یکی از دغدغه‌های اصلی‌ام نشست و کاهش سطح آب زیرزمینی دشت مشهد بود.
حسن موحدی عنوان می‌کند: کوتاهی‌ها و رخداد چنین مشکلی در ابتدا به خود عاملان پروژه برمی‌گردد که قبل از اجرای پروژه به‌خوبی و دقیق مطالعات را در سطح وسیع از خاک این محل انجام نداده و امروز به این مشکل بر خورده‌اند باید مشاورشان هرچه سریع‌تر قبل از رخداد مشکل ناگواری وضعیت را روشن کند.

وی تاکید می‌کند: با وجود اینکه در این مسئله مسئول نیستم و رسیدگی وظیفه من نیست؛ اما برای رفع مشکل پیگیری خواهم کرد.

منبع شهر آرا عکس جواد کرمانیhttp://mahdihashemi.blogfa.com/


موضوعات مرتبط: مهندسی عمران ، بلند مرتبه ها وسد ها
برچسب‌ها: گودبرداری , عکس , بالاآمدگی آب سازه شرقی...
ما را در سایت سازه شرقی دنبال می کنید

برچسب : انباشت, نویسنده : 1mahdihashemi1 بازدید : 185 تاريخ : سه شنبه 14 شهريور 1396 ساعت: 4:09